Dijete Za Mršavljenje

Dijeta je po definiciji kontrolisano unošenje namirnica, odnosno unošenje tačno određenih količina i tačno određenih vrsta namirnica radi postizanja radi postizanja određenog cilja. Iako postoje različiti ciljevi, od povećanja telesne mase, zdravstvenih razloga, najčešća svrha je smanjivanje telesne mase, i u tom slučaju govorimo o dijeti za mršavljenje.

Dijete za mršavljenje

Govoreći o dijetama za mršavljenje možemo ih razvrstati po kategorijama hrane na koju su bazirane i prema njihovoj prepoznatljivosti i popularnosti.

Standardne dijete se temelje na principu razdvajanja ili kombinovanja kategorija namirnica s ciljem ubrzavanja metabolizma i poboljšavanja procesa probave. Sve vrste hrane su dozvoljene ali u određenim količinama, u određeno vreme ili određenim kombinacijama.

Voćne dijete bazirane su na nekom konkretnom voću koje treba konzumirati u većim količinama neko vreme. Ovakve dijete su dobre jer podstiču čišćenje organizma od toksina, jačaju imunitet i leče infekcije. Primer voćne dijete su banana dijeta, limun dijeta, mango dijeta, smuti dijete sa raznim voćem.

Dijete bazirane na povrću su omiljene su zbog svoje niskokaloričnosti. Lagane su za probavu, bogate vlaknima i daju osečaj sitosti. Najveća prednost je što sadrže kompletnu paletu nutrijenata potrebnih za zdravo i normalno funkcionisanje organizma.

Mesne dijete su idealne za sve ljubitelje proteinske prehrane. Suština ovih dijeta je u eliminaciji ugljenih hidrata i neograničenom unosu proteina,odnosno namirnica životinjskog porekla. Ovakve dijete obično koriste sportisti i osobe kojima je potrebno povećanje mišićne mase.

Dijete za mršavljenje se baziraju na postizanju obrnute ravnoteže – smanjenju energetskoga unosa ispod nivoa potreba kako bi se postigla korekcija telesne mase. Potrebe jedne osobe zavise od pola, godina, telesne mase, visine, fizičkih (ne)aktivnosti. Zato je individualni plan ishrane najbolje rešenje. U posebnim slučajevima, kod pojedinih bolesnika lekar može preporučiti primenu medikamentozne terapije gojaznosti ili različite medicinske intervencijske zahvate. Terapijski postupci za tretman gojaznosti, koji izlaze iz okvira promena navika, primenjuju se po preporuci stručnog lica pretežno kod osoba s ITM-om iznad 30, kod kojih su prisutni zdravstveni problemi povezani sa gojaznošću. Oni ne isključuju, već po pravilu dodatno naglašavaju potrebu za primenom određenoga, često dodatno prilagođenog, dijetoterapijskog redukcijskog režima.

Redukcione dijete možemo podeliti na zatvorene ili fiksne i otvorene ili slobodne redukcione dijete.

Zatvorene dijete su sve koje imaju svoj tačan režim primene, odnosno po obrocima i danima definirane količine i vrste namirnica. I imaju vremensko ograničenje.  Takve su dijete vrlo različite i većinom u svojoj osnovi nezdrave. Mogu biti kratkoročno delotvorne ali takve dijete dugoročno vode vraćanjeu izgubljenih kilograma, često i značajnom povećanju početne telesne težine.

Dijete slobodnoga izbora temelje se u pravilu na orijentacionom proračunu količine kalorija koje je potrebno unositi na dnevnom nivou. Takav pristup podrazumeva edukaciju korisnika, koja se svodi u osnovi na razvoj kritičnosti prema pojedinim vrstama namirnica i strogoj kontroli unosa najkaloričnije hrane. Slobodne dijete promovišu pozitivan odabir namirnica ne samo prema energetskoj vrednosti, već i prema nutritivnoj vrednosti. Ovakve dijete su efikasne na duge staze i oslanjaju se na suštinu – prihvatanje zdravih životnih navika.

Pre svake nagle promene ishrane, posebno ako je ona drastična poželjno je posavetovati se sa lekarom. Posebno ukoliko imate problema sa nivoima šećera u krvi, dakle, ukoliko imate dijabetes ili insulinsku rezistenciju, verovatno će vam biti preporučena korekcija dijetalnog plana.

Dijeta će biti uspešna i zdrava uz redovne i izbalansirane obroke. Međutim, takve najbrže dijete ponekad zaobilaze ovo pravilo da bi bile efikasne.

Ubrzano mršavljenje najčešće zahteva potpuno odricanje od nekih namirnica. Npr. mesa, što zna za posledicu imati osećaj malaksalosti jer je organizam navikao dobijati redovne porcije proteina životinjskog porekla. Sve dijete za mršavljenje nisu jednake. Faktori kao što su vaš način života, tip tela i preferencije vremena za ishranu igraju značajnu ulogu u odabiru prave vrste dijete za vas. Želite dijetu koja vam pomaže da se dobro osećate i dobro funkcionišete. Pored složenosti selekcije dijeta, morate shvatiti da svaka dijeta varira od zdrave do nezdrave u zavisnosti od osnovnih potreba vašeg tela. Bilo da odlučite da na keto, 16:8  ili na mediteransku dijetu, imajte na umu da je najbolji pokazatelj njene efikasnosti kako vaše telo reaguje.