Dijeta za mrsavljenje

Dijete za brzo skidanje kilograma

Kada želimo da smršamo za neki bitniji događaj, često pribegavamo raznim dijetama koje obećavaju čuda za vrlo kratko vreme – samo ako izdržite. Gubljenje velikog broja kilograma u kratkom roku pomoću neke od takozvanih brzih dijeta nije preporučljivo bez nadzora lekara. Imajte u vidu da dijete za brzo mršavljenje, čak i kada su efikasne, ne donose željene rezultate dugoročno jer često dolazi do “Jo-jo efekta”,  izgubljeni kilogrami se vrlo brzo vraćaju. Brza dijeta može biti privremeno rešenje, ali za održavanje vitke linije potrebno je promeniti stil života i način ishrane. Ali, ukoliko je iz nekog razloga potrebno da u kraćem roku skinuti suvišne kilograme onda uz konsultaciju sa vašim doktorom ili nutricionistom odaberite brzu dijetu koja vam najviše odgovara. Potrebno je da imate plan ishrane koji ćete pratiti uz praćenje i stanja vašeg organizma. Ma koju dijetu za brzo mršavljenje da odaberete dobro je pridržavati se nekih opštih pravila:

  1. Hidratacija. Svaka od tih dijeta podrazumeva gubitak nakupljene tečnosti iz tela, pa je važno unositi dovoljno vode ili nezaslađenog čaja, jer morate ostati hidrirani. Unos tečnosti mora biti viši od preporučenog, jer je voda pre svega neophodna za normalno funkcionisanje celija, krvnog pritiska, bubrega i izbacivanje toksina. Izbegavajte sokove, sem limunade, i napitke sa kofeinom jer oni izazivaju žeđ i dehidrataciju.
  1. Kretanje. Umerena ali svakodnevna fizička aktivnost pomoći će da se osećate bolje, da ubrzate metabolizam i varenje, i da brze izbacite stetne materije iz organizma. Dizanje tegova, trčanje ili neka druga fizička aktivnost koja zahteva više snage i izdržljivosti, nisu preporučljivi tokom držanja brzih dijeta. Šetnja, brzi hod, joga, plivanje, vožnja bicikla ili rolera su aktivnosti koje su adekvatne kada se uvodi drastična promena u ishrani.
  1. San i odmor. Na metabolizam utiče koliko i kako spavamo. Manjak sna dovodi do disbalansa hormona – pojačano se luči hormon gladi grelin, nauštrb hormona sitosti leptina. Osim toga, umorni, iscrpljeni i neispavani organizam žudeće za nezdravom hranom. Kraći popodnevni odmor i 8-9 sati sna tokom noći pomoći će vašem telu da se lakše izbori sa manjim unosom kalorija, ali i da lakše podnesete osećaj gladi koji je kod ovakvih dijeta neminovan. 
  1. Zavaravanje gladi. Svako ima svoje okidače za posezanjem za hranom van planiranih obroka. Nekom je to stres, nekom dosada, a nekom boravak u društvu. Verovatno znate šta su vaši i gledajte da ih izbegnete. Namirnice dovoljne za nedelju dana pripreme obroka kupite pre nego što započnete dijetu. Napravite spisak u skladu sa jelovnikom i strogo ga se pridržavajte. Fizička aktivnost i odlazak na vreme na spavanje i ovde imaju svoju ulogu. Unošenjem više tečnosti takođe se smanjuje osećaj gladi. Ipak, uvek imajte spremne zdrave niskokalorične grickalice (bademi, seme golice, sirovo povrće) ukoliko vas uhvati kriza  ili osetite malaksalost jer vam pada šećer. 

Šta se podrazumeva pod brzom dijetom?

Najbolje dijete za brzo skidanje kilograma su one koje ne iscrpljuju organizam, a postižu željeni rezultat. Svaka dijeta podrazumeva smanjen unos kalorija i neki okvirni vremenski tempo gubljenja viška kilograma. Brze dijete se najčešće sprovode u periodu od nedelju dana do dve nedelje. I često zahtevaju drastično smanjenje unosa ili potpunu eliminaciju neke grupe namirnica (meso, mlečni proizvodi, ugljeni hidrati). Da bi organizam bio zdrav i funkcionalan važno je unositi sve grupa namirnica i priblizno kalorija koliko treba u skladu sa godinama, polom i fizičkom aktivnošću konkretne osobe. Zato brze dijete nisu zdrave i ne treba ih držati duže od preporučenog perioda. Uz brze dijete moguće je izgubiti 3-5 kilograma za sedam dana, imajući u vidu da je ipak pre svega reč o gubitku nakupljene tečnosti i da pridržavanje ovako restriktivnog režima ishrane ne bi bilo ni zdravo ni efikasno na duži period.